Vězme, že čím dostupnější jsou pro nás potraviny jako takové a čím větší výběr jednotlivých druhů a značek máme, tím více bychom měli být obezřetní k tomu, co jíme a co si vybíráme. Tím spíše bychom se měli zajímat o to, co svému tělu dáme.
Pokud jste dosud bezmyšlenkovitě bloumali nákupním centrem a házeli do košíku vše na co máte zrovna chuť, zkuste se pozastavit nad těmito několika fakty o složení vašich oblíbených produktů. Možná si jejich koupi příště rozmyslíte.
· Některá kefírová a acidofilní mléka mohou obsahovat vysoké množství cukru. I ty, u kterých je štítek s tvrzením, že jsou „light“ nebo „nízkotučná“.
· Řecké jogurty vs. jogurty řeckého typu: řecké jogurty mají hustou texturu, vyrábějí se odjímáním části syrovátky. Jogurt řeckého typu je obyčejný bílý jogurt se smetanovou příchutí. Čím více % tuku takový jogurt obsahuje, tím menší je obsah bílkovin, a tedy i vápníku.
· Po konzumaci chřestu bude vaše moč zapáchat. Tento jev je může objevit už za hodinu po konzumaci chřestu. Jedná se o sloučeniny síry, které vznikají, když naše tělo tráví kyselinu asparagovou, kterou chřest obsahuje.
· Másla vyráběná v ČR je liší od másel vyráběných v zahraničí. U nás se máslo vyrábí ze sládlého mléka, proto má jinou konzistenci, barvu a chuť než ta v ostatních zemích. Pokud si koupíte máslo z jiného státu, možná vám bude připomínat spíše naši Ramu.
· Bílá mouka má své zdravější alternativy, nelze je však nahradit tak jednoduše. Pokud jste se tedy rozhodli, že si např. upečete oblíbený koláč ze špaldové nebo žitné mouky a dáte jich do těsta stejné množství, jako tomu dříve bylo s moukou bílou, je dost pravděpodobné, že se vám nepovede. Je potřeba nastudovat si, v jakých poměrech budeme mouku nahrazovat.
· Pozor na zázvor! Máte-li v oblibě gingershoty na zvýšení imunity nebo při nachlazení vyvařujete velké množství zázvoru jako lék na všechno, buďte opatrní. Zázvor je ve větší míře v podstatě toxický a doporučená denní dávka na dospělou osobu je kousek o velikosti palce.